Koronavett og immunforsvar

Koronavett og immunforsvar

HVA BETYR DET EGENTLIG Å HA GODT KORONAVETT OG IMMUNFORSVAR?

Vask hendene! Hold avstand! Bli hjemme! Host i armkroken! Dette innslaget om koronavett og immunforsvar handler om mye mer enn disse rådene som står fremst på menyen nå! Vi gjør de tingene med glede! Selvsagt! Men hva MER kan vi som enkeltmennesker gjøre for å styrke vår egen motstandskraft når viruset herjer med oss? 

SKAL VI GUMLE PÅ C-VITAMINER OG PØSE I OSS APPELSINJUICE ELLER ? …

Kineserne har prøvd ut
C-vitaminer i store doser intravenøst …

Kanskje vi ikke skal gumle i oss store mengder piller, men få den livsviktige og sunne næringen som kan understøtte immunsystemet og alle funksjoner i kroppen vår i form av maten som vi spiser? Jo bedre rustet vi er, jo sunnere og sprekere vi er, desto bedre kan vi bekjempe viruset. Vi kan absolutt gjøre noe aktivt for å styrke motstandskraften i disse tider. Og ikke minst: Vi kan lære mer om kostholdets betydning for helsen — noe som kan styrke oss også for framtiden. 

C-vitamin intravenøst

I den pågående debatten i media mener noen at det er spekulativt og uetisk å fremme bruk av kosttilskudd og vitaminer i en tid der folk er redde og engstelige for livet og for coronaviruset. Jeg vil tone flagg her. Jeg er enig med dem som mener at det ikke er for ingenting at man prøver ut store doser med C-vitaminer for å ta knekken på viruset. Mange leger og forskere har prøvd ut slike kurer med gode resultater. Du finner informasjon om dette lenger ned i  bloggen! 

C-VITAMINET — ET MIRAKELVITAMIN?

Hvis jeg hadde havnet på en øde øy var C-vitaminer det vitaminet jeg ville velge hvis jeg bare hadde ett valg! 

Det sier vitaminspesialisten Linda A. Clark, forfatter av boken Kjend din kost — Vitaminer og Mineraler Et godt helbred ad naturlig vej.

Vitamin C

IKKE SCIENCE FICTION — MEN NESTEN IKKE TIL Å TRO

Listen som Linda A. Clark har av lidelser som kan avhjelpes ved store doser C-vitaminer er nesten ikke til å tro. Her nevnes alt fra:

    • Forhøyet kolesterol og fortykkelse av arterier
    • Infeksjoner og allergier
    • Sår og leddbetennelse
    • Kalsiumopphopninger
    • Dårlig jernabsorbsjon 
    • Forstyrrelser i mage og tarmkanalen
    • Barbituratsjokk, giftige insektstikk og slangebitt
    • Sårhelig og kirurgiske inngrep
    • Grønn stær, hjerteslag
    • Kardiovaskulære problemer uttømming av binyrene
    • Pusteproblemer … og minst 30 ting til 

Listen er nesten ikke til å tro! 

IKKE NOK KUNNSKAP OM IMMUNSYSTEMET VÅRT

«The medical profession still does not know exactly how to influence the immune system til tross for det produsentene av kosttilskudd påstår!»

Julie Stefansky sier dette til Washington Post. Hun er registrert ernæringsekspert ved Academy of Nutrition & Dietics.

Grønne grønnsaker er proppfulle av C-vitaminer
Dette er supersunt! Alle oss andre "vanlige" travere bare VET at alt det friske, naturlige, med sterke farger er bra for kroppen.

SEILSKIP MED KASSER MED SITRONER I LASTEN PÅ 1700-TALLET

Det hele begynte med skjørbuken

Sitroner stappfulle av C-vitaminer
Store laster med sitroner fulgte med seilskipene da man oppdaget at C-vitaminer kunne helbrede skjørbuk.

På 1700-tallet døde sjøfolk som fluer av skjørbuk på langvarige sjøferder over verdenshavene. Det var et mysterium. På den tiden forstod man ikke hvorfor denne forferdelige lidelsen oppstod. For en sensasjon det var da den engelske legen James Lind oppdaget C-vitaminet i citrusfrukter i 1747 og tok det i bruk for å helbrede den fryktede sykdommen. Fra da av hadde alle seilskipene rikelig med sitroner i lasten på sine lange ferder over verdenshavene. 

"C-VITAMINER" OG "C-VITAMINER" FRU BLOM … 

Det er to hovedformer for C-vitaminer. Det er hele gruppen som kalles BIOFLAVONOIDER. Så er det en enkelt faktor innen for gruppen som kalles ASKORBINSYRE. Alle «delene» eksisterer i naturlig form i frukt, bær og grønnsaker, mens askorbinsyren blir syntetisk framstilt av farmakologien og kalles C-vitaminer. Askorbinsyre er framstilt av blant annet maisstivelse og svovelsyre. 

 

DET FOLK KALLER C-VITAMINER ER OFTEST ASCORBINSYRE

I dagligvarebutikken kan du kjøpe billige C-vitaminer fra Collett. Disse C-vitaminene er altså syntetiske og laget av maisstivelse og svovelsyre. Et godt spørsmål er om man tror at dette virkelig er C-vitaminer? Jeg tenker at ekte C-vitaminer hovedsakelig kommer fra frukt, bær og grønnsaker. På boksen står det at: C-vitaminet gir deg et godt immunforsvar og beskytter cellene i kroppen. C-vitaminet er en antioksidant som bidrar til immunsystemets normale funksjon og til å beskytte cellene i kroppen mot oksidativt stress. Vitamin C bidrar også til normal energiomsetning og fremmer opptaket av jern.

C-vitaminer fra Collett
Askorbinsyre er bl.a. laget av maisstivelse og svovelsyre.

BIOFLAVONOIDENE & C-VITAMINETS MANGE BESTANDDELER

Flere substanser

Det naturlige HELE C-vitaminet har disse komponentene 

 • Askorbinogen 
 • Bioflavonoider 
 • Rutin 
 • Tyrosinase 
 • Faktor J, K og P 
 • Mineralstoffer 
 • Askorbinsyre 

Askorbinsyre

ASKORBINSYRE er C-vitaminets anti-oxidant og ligger i det ytre beskyttende laget av C-vitaminet. Men askorbinsyren er bare en liten del av det som hele det naturlige C-vitaminet har å by på! Dr. Erik Berg, DC (han er en av mine «go-to» eksperter på naturlig helse), mener som meg, at de ofte mirakuløse virkningene av mega-doser på opp til over 2-3000 mg askorbinsyre, er at dette skaper et så surt miljø i cellene at bakterier og virus rett og slett ikke kan overleve i det. 

Grønnsaker med høyt nivå av C-vitaminer
Målinger viser at paprika, tomater, brokkoli, grønnkål og ikke minst kål er svært rike på C-vitaminer og antioksidanter i sin naturlige og lett opptakelige form. Å få i seg de friske grønne grønnsakene er av stor betydning for helsen vår.
Bær stappfulle av C-vitaminer
Både friske og frosne bær bør inngå i vårt daglige kosthold. De er ofte stappfulle av antioksidanter og C-vitaminer og ikke minst livsviktige mineraler. Fordelen ved å innta frisk mat som ikke er behandlet er at kroppen vår kjenner igjen næringsstoffene, og den kan derfor lett gjøre seg nytte av dem.

ALBERT SZENT GYÖRGYI FIKK NOBELPRISEN I MEDISIN FOR SINE OPPDAGELSER RUNDT C-VITAMINET

Albert Szent-Györgui fikk Nobelprisen i medisin og fysiologi i 1937 for sine oppdagelser rundt C-vitaminet
Albert Szent-Györgui fikk Nobelprisen i medisin og fysiologi i 1937 for sine oppdagelser rundt C-vitaminet.

Flavonoider

Etter oppdagelsene til Albert Szent Györgyi økte interessen for C-vitaminets kraftfulle virkninger, og forskere har opp til nå funnet rundt 4.500 forskjellige bioflavonoider i planter. Flavonoider har ulike funksjoner. De gir farge til blomster og frukt, tiltrekker seg inntekter og dyr som sprer pollen og frø, og gir beskyttelse mot beiting. Flavonoider er særdeles fordelaktige for oss mennesker som antioksidanter og næring. 

Sitronvann med ingefær … 

Sitronvann med fersk ingefær styrker immunsystemet med C-vitaminer
Om morgenen kan det være veldig bra å drikke en kopp sitronvann med litt fersk ingefær eller en teskje med eplesidereddik. Dette stimulerer fordøyelsen og styrker immunsystemet.

I 1937 fikk den ungarske forskeren Albert Szent Györgyi Nobelprisen for sitt arbeide med C-vitaminet. Dette avstedkom utstrakt videre forskning og eksperimentering med bruk av store doser C-vitaminer (ofte askorbinsyre) til bruk for forskjellige lidelser.  

Mange mener at C-vitaminer kan hjelpe mot over 30 alvorlige lidelser. På 40-tallet ble legen Frederick R. Klenner, M.D. kjent for å bruke massive C-vitamin-doser mot blant annet vannkopper, meslinger og polio med stort hell. Han var i fyr og flamme for de positive effektene det mirakuløse C-vitaminet hadde.

En annen forsker Dr. Karel Tyml ved The University of Western Ontario oppdaget at C-vitaminet kunne reversere sepsis eller blodforgiftning. Og Dr. Song ved The University of Ulsan i Korea fant at et høyt nok inntak av C-vitaminet økte sjansen til overlevelse av pasienter med hjerte- og karlidelser ved at det hjalp til å redusere inflammasjon. Listen over forsøk gjort med det fantastiske C-vitaminet er meget lang. 

Appelsiner C-vitaminer
Appelsiner er kjent for å være proppfulle av C-vitaminer, men en appelsin inneholder ikke mer enn ca. 90 mg C-vitaminer. Den anbefalte dosen i Norge er ca. 250 mg.

Spis innsiden av skallet

Det hvite på innsiden av skallet på appelsinen er smekkfullt av C-vitaminer. Det inneholder 1.000 mg bioflavonoider og 60 mg askorbinsyre. Drikk saften av friske appelsiner som ikke er silt. Få med deg fruktkjøttet og gumle i deg det hvite på innsiden av skallet. Juice på flaske eller i kartong fra butikken er oftest pasteurisert og tilsatt andre stoffer, og kan ikke sammenlignes med den friske frukten. Spis alt på frukten og i bæret, ikke bare saften. Inkluder steinene. Jeg gumler dem ned. De er fylt av bitterstoffer som vi har altfor lite av i kosten vår. Visste du at frøene i et eple inneholder A-vitaminer som er godt for synet? De er dessuten velsmakende … som søt mandel! Prøv det! 


C-VITAMINET EN "ARBEIDENDE PROSESS"

Koronavett og immunforsvar

 C-vitaminet 

er som en klokke — en 

«arbeidende prosess»! 

Slik uttrykker Dr. Sten Ekberg det!  

ALLE delene SAMMEN viser oss TIDEN …"

En klokke har mange forskjellige deler: Glassfronten, tallene, viserne, de mange ørsmå tannhjulene som sirkulerer sammen i en helhet, diverse skruer osv. Det er alle delene SAMMEN som viser oss TIDEN. Hvis du fjerner bare en liten del kan ikke klokken vise oss tiden. 

En demontert klokke. Alle delene er nødvendige for å vise tiden

BIOTILGJENGELIGE HELHETLIGE "PAKKER"

C-vitamin Symbol
Syntetiske vitaminer er ikke så "gjenkjennelige" for kroppen vår!

Syntetiske vitaminer

Gjennom tusener av år har mennesket vennet seg til naturens vekster. Kroppen vår kjenner stoffene igjen. Man sier at de er biologisk tilgjengelige. Det vil si at kroppen lett kan gjøre seg nytte av dem. Denne fordelen har ikke de syntetiske vitaminene. Kroppen kjenner dem ofte ikke igjen, og må «arbeide» på høygir for å ta dem opp. Generelt kan det koste kroppen mye å klare å bearbeide syntetiske vitaminer og mineraler. Derfor er det en smart filosofi å innta så mange av de livsviktige stoffene som mulig i sin naturlige form. 

C-vitaminene kommer i bio-tilgjengelige helhetlige «pakker» fra naturen. Dr. Ekberg mener at dersom man tar ut en liten del av vitaminet, for eksempel askorbinsyre, og så syntetiserer det, vil vi ikke få den ønskede effekten. Han mener vi gjør lurt i å innta hele vitaminet direkte fra kilden for å få virkning. Alle vitaminets deler spiller sammen i synergi som i en klokke. Et avansert samspill som vi mennesker burde respektere og nyte. Oppstykking av vitaminet skaper ubalanse i følge Dr. Ekberg. Jeg er tilbøyelig til å være enig. Etter bruk av askorbinsyre kan man få veldig uro i nervesystemet og også diaré. Det har jeg erfart direkte selv. Linda Clark skriver i sin bok om vitaminene at man fant ut at man kunne gi litt ekstra kalsium, og så ville det problemet løse seg. Jeg tror personlig ikke at det er enkelt. Ester C har tilsatt kalsium antagelig ut fra denne forståelsen. 

Affinitet

De forskjellige bestanddelene av C-vitaminet har en slags affinitet eller tilhørighet til hverandre. Dette sier Dr. Ekberg. «Hvis du f.eks pøser på med de billige askorbinsyre-tablettene vil dette trekke til seg av de andre livgivende bioflavonoidene som du har på lager i kroppen. Slik kan du da komme til å tappe lageret du har av de «ekte» C-vitaminene. Derfor er det å ta store doser av den isolerte askorbinsyren antagelig ikke en særlig god idé. I alle fall ikke over lengre perioder. Men i en krisesituasjon har man sett at en stor dose askorbinsyre kan gjøre stor nytte. 

HVORDAN C-VITAMINER STYRKER IMMUNSYSTEMET DITT

Hvit blodcelle
Hvit blodcelle
T-celler
T-celle
Interferon 1
Interferon

Dette forklarer Dr. Erik Berg, DC om hvordan C-vitaminer styrker immunsystemet:  

1: Det øker generelt produksjonen av ANTISTOFFER i blodet. 

2: Det skaper økt fleksibilitet av NEUTROFILER. Nøytrofiler er en type hvite blodceller som omslynger og dreper skadelige mikrober.

3: Det beriker produksjonen av B-CELLER eller B-lymfocytter. Lymfocytter er antistoffer som beskytter kroppen vår mot uønskede «inntrengere».

4: Det styrker og øker T-cellene som er en type hvite blodceller som bekjemper patogener.

5: Det øker produksjonen av INTERFERONER som er signalstoffer eller hormoner som omringer infiserte og syke celler, og dreper dem og deres naboer.  

NOEN MATVARER SOM ER STAPPET MED C-VITAMINER

Amla

Amlabær Indisk Stikkelsbær
Amlabær eller indisk stikkelsbær ekstremt rik på C-vitaminer.

Indisk "stikkelsbær"

Innen det indiske ayurvedisk helsesystemet er Amla (Emblica officinalis) en av de mest brukte urtene. Dette store bæret på størrelse med en golfball har 20 ganger mer C-vitaminer enn appelsin, og det er en av naturens kraftigste antioksidanter. «Amalaki» som er kjælenavnet på dette bæret i India betyr «mor» eller «sykepleier». Det sier  mye! Det er kraftig anti-inflammatorisk og det har en kjølende og positiv innvirkning på fordøyelsen og stoffskiftet. Det skal også i følge ayurveda ha en foryngende virkning. Man kan få kjøpt pulver av dette bæret som man kan strø i f.eks. smoothier, i desserter og bærblandinger. Jeg bruker dette pulveret daglig for å understøtte kroppens helse. Det er en av mine absolutte favoritter. Her er en link til en kort video om dette livgivende bæret. 

Blåbær

Spis blåbær! Det beskytter hjertet

Jeg bruker ca. 1/3 pose frosne blåbær hver dag søtet med litt Stevia. Ofte blander jeg også med skogsbær eller bringebær. Her strør jeg Amlapulver eller blåbærpulver for å lage en supersterk C-vitaminbombe som er stappfull av antioksidanter! En nydelig dessert, eller bare et mellommåltid med noen nøtter eller frø til. 

Urgamle og ville

Blåbæret er et elsket og høyt verdsatt bær i vår del av verden. En vidunderlig smak og aroma som øker spesielt når man plukker dem oppe i fjelldaler hvor de tar lang tid å modnes. Blåbæret er et urbær stappfullt av C-vitaminer, antioksidanter og kraftige fargestoffer som stimulerer immunsystemet. Det inneholder også B1, B2 og B3 og pantotensyre (vitamin B5). Blåbær kan med fordel brukes hver dag i kosten, og hjelper spesielt mot problemer med øyne og syn, slik som forkalkning og grå stær, grønn stær, og som støttebehandling ved diabetes. Frosne bær er helt OK å bruke. De mister ikke næringsinnholdet. Pulver kan du få på helsekosten, og hos altshop.no Absolutt et alternativ og/eller tilskudd å bruke. 

 

Camu Camu

Camu Camu Bær
Camu Camu har 60 ganger mer C-vitaminer enn appelsinen.

Et astringent unikum

Camu camu blir oftest malt til pulver fordi det er for syrlig og stramt i smaken til å spises direkte. Bæret er særdeles astringent. I følge ayurvedisk medisin er den astringente smaken spesielt viktig for oss i vesten fordi vi spiser for mye søtt, salt, surt og sterkt, og for lite bittert og astringent. Disse fantastiske bærene har vist seg å være en av de beste kildene til C-vitaminet vi kjenner til. Det har hele 60 ganger mer C-vitaminer i seg enn en appelsin! I tillegg inneholder bæret beta-karoten, kalium, kalsium, magnesium, mangan, kobber, sink, jern, niacin, tiamin, fosfor, protein, serine, leucin og valin. Disse kraftige fytokjemikaliene og aminosyrene har en lang rekke terapeutiske effekter. 

Nyper

NYPER med store mengder C-vitaminer
Nyper er svært næringsrike og full av C-vitaminer.

Solfylte næringskilder

Nype er kjent som noe av det mest komplette næringstilskuddet vi kan spise og det inneholder store mengder C-vitaminer. Mange forbinder de vakre, oransje nypene med te, men det næringsrike skallet har vært brukt til mange slags matlaging gjennom århundredene. Man har laget syltetøy, gele, sirup, suppe, ulike drikker, og har til og med brukt det i pai og brød. Nyper  inneholder også vitamin-A, B1, E, K, P, niacin, pectin, fosfor, jern, kalsium, magnesium og essensielle fettsyrer.
Professor Jan Øyvind Moskaug sier at nyper har  høyere næringsverdi enn jordbær, bringebær og blåbær. Skaff deg nypepulver her! 

FORDØYELSEN STÅR FOR RUNDT 70 % AV IMMUNFORSVARET

Sauerkraut inneholder massive mengder C-vitaminer
Sauerkraut inneholder massive mengder C-vitaminer

Sauerkraut — en viktig ressurs

Sauerkraut er kanskje ikke helt på moten for tiden, men det kan være på vei inn med den økende interessen for fermentering av grønnsaker som en måte å tilføre de gode bakteriene i fordøyelseskanalen. I følge Dr. Erik Berg, DC inneholder sauerkraut hele 80 ganger så mye C-vitaminer som appelsin … og i tillegg tilfører det utrolige mengder pro-biotiske og pre-biotiske stoffer til mage og tarm. Man kan kjøpe organisk sauerkraut i helsekosten, eller enda bedre lage den selv. Se denne videoen her som demonstrerer hvordan du kan lage sauerkraut. 

KJERRINGRÅD ER OFTE GODE Å HA …

Folkemedisin er erfaringsmedisin. Gjennom tusener av år har mange av rådene vist seg å være «right on»! Det er på tide at vi lærer fra våre forfedre og fra naturen selv. Ta fram boken du har om kjerringråd, og bruk i tillegg sunn fornuft og moderne vitenskapelig kunnskap i en god kombinasjon. Bruk alle midler du kjenner til som kan styrke din immunitet. Inkludert meditasjon! Ren mat skader ingen dersom de ikke har utviklet allergier eller sensitivitet overfor enkelte stoffer i maten selvsagt. Mitt hovedråd er: Få i deg det meste av C-vitaminene du trenger gjennom frukt, bær og ikke minst de grønne grønnsakene — altså maten du spiser daglig. Det er lettest for kroppen å ta opp. Hvis du føler du trenger litt ekstra bruk supermat eller næringstett mat! Du kan også prøve ut Food Grown Wild Nutrition!  

Tenk langsiktig! Tenk preventivt! 

 

 

NOEN KILDER TIL DENNE BLOGGEN: 

Dr. Erik Berg, DC, Dr. Sten Ekberg, DC, Linda A. Clark, Wikipedia, Norsk Medisinsk Leksikon m.fl.-