Hvordan behandle søvnløshet uten bruk av sovepiller — Del 4: Urter og remedier som kan hjelpe

Hvordan behandle søvnløshet uten bruk av sovepiller — Del 4: Urter og remedier som kan hjelpe

I forrige DEL 3 av denne serien om hvordan du kan behandle søvnløshet skrev jeg om hvordan du kan bruke pusteøvelser og affirmasjoner for å avhjelpe ditt søvnproblem. I denne bloggen handler det om urter og remedier som kan hjelpe. 

Få tilsendt e-boken om hvordan Transcendental Meditasjon kan hjelpe deg med søvnproblemer! 

BRUKEN AV URTER OG NATURLIGE REMEDIER MOT SØVNLØSHET 

I DEL 3 tok vi for oss viktigheten av å finne sjelelig ro og balanse gjennom bl.a. meditasjon for å skape en bedre plattform som kan hjelpe mot søvnløshet. Men også naturlige vekster kan hjelpe oss til bedre søvn. Urter og naturlige remedier inkludert eteriske oljer, fungerer som kjent ikke som farmakologiske «magiske» piller. De har en mer langsom og forebyggende effekt som over tid kan hjelpe mot søvnløshet.

Meditasjon reduserer stress og gir dyp hvile og løser opp stress. Det hjelper mot søvnløshet.
Vi vet fra omfattende forskning at Transcendental Meditasjon har målbare positive effekter på søvnkvaliteten.

Det positive med naturlige remedier er at de oftest ikke har negative bivirkninger dersom bruken ikke overdrives. 

Men man skal selvsagt alltid vise fornuft og forsiktighet i bruken av alle naturlige remedier. Heldigvis finnes det mange urter som er kjent for å være sikre og effektive, og som har vist seg å gi dokumenterte virkninger. Her er noe få du kan velge:


Ashwagandha en plante som hjelper på søvnkvaliteten
Det indiske navnet Ashwagandha, blir sagt å skulle bety "lukten og styrken til en hest", og henspeiler på plantens bruk som et afrodisiakum. Planten har vært brukt i mer enn 2500 år som et vitaliserende middel, og i våre dager blir urten plassert i kategorien adaptogener. Den virker foryngende, balanserende, styrkende og beroligende på nervesystemet

LUKTEN OG STYRKEN TIL EN HEST

Ashwagandha en plante som hjelper på søvnkvaliteten
Denne urten kalles ofte for Indias ginseng eller vinterkirsebær. Ashwagandha er en såkalt adaptogen som styrker nervesystemet mot stress og gir fysisk og mental styrke. Erfaring viser at den virker særdeles godt inn på søvnkvaliteten og søvnløshet. Den virker spesielt godt for personer som føler seg utslitt og svekket.

Valeriana — varm, tørr og bitter urt som virker mot søvnløshet 

LEGEVENDELROT 

Legevendelrot er en varm og tørr urt med en skarp og bitter smak. Den virker bl.a.:

 • beroligende (sedativ)
 • avslappende
 • søvnfremmende
 • nerveberoligende
 • nervestyrkende
 • angstdempende
 • krampeløsende
 • muskelavslappende
 • smertestillende
 • blodtrykkssenkende
 • fordøyelsesfremmende
 • mildt slimløsende
 • antibakteriell
 • astringerende og
 • urindrivende.

Dette er en god urt for å bedre søvnkvaliteten. Er spesielt bra for deg dersom du lider av rastløshet …

Les mer om denne urtens positive virkninger på søvnen og mot søvnløshet hos URTEKILDEN.

Valerian mot søvnløshet
I Norge finner vi to arter av vendelrot som ofte er svært vanskelig å skille fra hverandre, legevendelrot (Valeriana officinalis) og vanlig vendelrot (Valeriana sambucifolia). Det er ikke lett å trekke klare grenser mellom artene, og de kan dessuten lett krysse seg med hverandre

PASJONSBLOMST — PASSIFLORA SÆRDELES BEROLIGENDE 

Tidlig på 1900-tallet var pasjonsblomst en ingrediens i mange reseptfrie beroligende midler og sovemidler. 

Denne urten er særdeles beroligende. Den virker også krampeløsende, muskelavslappende og smertestillende. Hvis du føler at du har muskelspenninger eller spasmer kan du prøve denne urten. Passiflora har så mange positive virkninger at det vil føre for langt å gå inn på dette her. Men absolutt en mulighet i forhold til søvn.

Pasjonsblomst virker beroligende og søvnfremmende
Pasjonsblomsten kom til Europa med spanjoler, men medisinsk ble den her først brukt i homeopatien til behandling av søvnforstyrrelser hos pasienter som led av nervøse forstyrrelser.
Humle hjelper mot søvnproblemer
Den flyktige oljen fra humle fremmer god søvn, beroliger nervene og hjelper mot angst, nervøsitet og rastløshet. Dessuten kan humlens innhold av fytoøstrogener ha innvirkning på menstruasjonssyklusen og være til nytte i overgangsalderen.

Les mer om humle hos min favorittekspert på helbredende planter —  Urtekilden

DRIKK EN KOPP HUMLETE OM KVELDEN 

Humle er en slyngplante som vokser imponerende hurtig, på forsommeren inntil 18 cm i døgnet. Den er dermed den planten i norsk natur med raskest vekst. Det er en vakker plante. De fleste vet nok også at humle brukes i ølproduksjon. Denne planten er veldig beroligende. Under krigen fikk sårete soldater tørkete humleblomster puttet i puten i mangel på sovemedisin. Humle har alltid vært kjent for å ha en avslappende og søvnforbedrende virkning. Du kan bruke humle som te før du skal legge deg. Som middel mot søvnløshet tar man to spiseskjeer humleblomster pr. tekopp kokende vann, lar det trekke 10-15 minutter og drikker teen varm ved leggetid. Teen kan blandes med roten av legevendelrot og blad av sitronmelisse som også virker beroligende og søvndyssende. Finn ut mer om humlete hos altshop.no 

Mørkets hormon melatonin mot søvnløshet

MELATONIN

Melatonin er et hormon som utskilles fra epifysen (corpus pineale), en liten kjertel dypt inni hjernen. Melatonin er ‘mørkets hormon’, det vil si at utskillelsen starter når solen går ned og mørket kommer.

Lommelegen

Melatonin kan hjelpe mot søvnforstyrrelser
Det finnes mange typer melatonin. Vær nøye med valget slik at du får en god kvalitet.
Melatonin kan hjelpe mot søvnforstyrrelser
KROPPENS NATURLIGE MELATONIN: Hormonet melatonin (blå kuler) er et hormon som dannes i hjernen og i netthinnen i øyet. Melatonin utskilles via epifysen (lilla) og bidrar til regulering av døgnrytme. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library (Klippet fra Lommelegen)

Melatonin-nivåene når et maksimum hos de fleste i fire-tiden om natten. På dagtid er det så lave nivåer at det er vanskelig med nåværende måleinstrumenter å detektere melatonin. Produksjonen av melatonin er relatert til alder. Også stress kan påvirke normal melatoninproduksjon. Jo eldre man blir, jo lavere er produksjonen. Produksjonen av melatonin begynner å falle alt i puberteten.

Melatonin har fått mye omtale i aviser og blader de siste årene, og det er blitt lansert som et middel som kurerer alt fra søvnløshet til kreft og aldring. I USA og enkelte andre land er preparatet i salg i vanlige dagligvarebutikker, som et kosttillegg. Flere nordmenn har kjøpt med seg melatonin i forbindelse med utenlandsopphold. I Norge er imidlertid preparatet reseptbelagt, og legen din må søke til hver enkelt pasient på et spesielt registreringsfritaksskjema. Du kan få fatt i flytende melatonin her!  Her er en link til lommelegen hvor du kan lese mer om melatonin og forskning på dette stoffet.

Søvnmangel må ikke taes lett på! 

E-bok som hjelper deg til å få sove som en baby!
Denne E-boken kan hjelpe deg å finne en varig løsning på ditt søvnproblem gjennom Transcendental Meditasjon

Det er virkelig viktig å prøve å helbrede ditt søvnproblem. Dette må du ta på alvor. Jo før jo bedre! Du vet best hvor forferdelig det er å gå rundt å mangle energi og livskraft på grunn av for lite søvn. Hvis problemet får fortsette uten at du tar grep kan det utvikle seg til alvorlige helseproblemer slik som depresjon for eksempel. Selvom det kan ta noe tid å finne bærekraftige løsninger er det verdt å gjøre endringer. Tenk langsiktig!

Jeg anbefaler selvsagt alle å lære Transcendental Meditasjon. Den er en utrolig god hjelp mot søvnproblemer! Lykke til med din søken etter hjelp!

Så håper jeg du har fått noen gode tips her i denne blog-serien på 4 deler. Lykke til med å få løst ditt søvnproblem!

Få tilsendt den GRATIS E-boken som viser deg steg for steg hvordan du potensielt kan få løst ditt søvnproblem for godt!