Hvordan behandle søvnløshet uten bruk av sovepiller — Del 3: Bruk pusten og finn sjelelig ro!

Hvordan  behandle søvnløshet uten bruk av sovepiller — Del 3: Bruk pusten og finn sjelelig ro!

Søvnløshet, pust, takknemlighet og journalling

I forrige DEL 2 av denne serien om søvnløshet skrev jeg om hva du kan gjøre for kroppen for å få sove bedre. I denne bloggen (DEL 3) tar jeg en titt på det mentale og åndelige aspektet av søvnproblematikken. 

PRANAYAMA — BRUK PUSTEN TIL Å FINNE INDRE RO

I DEL 2 av denne bloggen om søvnløshet tok jeg opp hvor viktig det er å holde kroppen frisk og sunn for å hjelpe deg selv til bedre søvnkvalitet. Også GOD PUSTING kan være til stor hjelp for å få hele systemet til å slå seg til ro. 

Få tilsendt E-boken om hvordan Transcendental Meditasjon kan hjelpe deg med ditt søvnproblem!  

Søvnløshet kan avhjelpes med en god og effektiv pusteøvelse

Å regulere pusten bør stå på avslapningsmenyer din mot søvnløshet 

Mann som sover dypt og godt
Å bruke pusten riktig og gjøre positive affirmasjoner om kvelden kan hjelpe deg til å få sove bedre natten gjennom.

BEVISST PUSTING BEROLIGER SENTRALNERVESYSTEMET

Innen yoga-systemet kalles pusteøvelser for «pranayama». Dette er en type bevisst pusting som beroliger sentralnervesystemet og slår av stressresponsen i kroppen din.

Pusteøvelser kan definitivt gi deg bedre søvnkvalitet og avhjelpe din søvnløshet. Men bruk dem med forsiktighet og uten anstrengelse! De fleste har en tendens til å anstrenge seg og da blir ikke øvelsen effektiv.

 

Pusteøvelser kan gi deg bedre søvn
På våre kurs i meditasjon får du også lære Nadi Shodhan Pranayama som er en særdeles effektiv pusteøvelse som kan hjelpe deg å falle i søvn. Og selvsagt finnes det hundrevis av videoer på internett som viser hvordan du kan bruke pusten for å slappe av.

Her er en mage-puste-øvelse du kan gjøre når du ligger i sengen

Ligg på ryggen, lukk øynene og bring oppmerksomheten til brystkassen. Uten for mye konsentrasjon, pust rolig og behagelig inn og ut mens du merker at magen hever seg når du puster inn og senker seg når du puster ut. Det er faktisk utrolig viktig at du ikke anstrenger deg!!! Dette er fordi anstrengelse er det  motsatte av avslapning. Hvis du føler for det, kan du også bruke en positiv affirmasjon slik som f.eks.:

«Jeg sovner lett og behagelig inn!». Eller: «I natt sover jeg dypt og effektivt, og jeg våkner uthvilt og glad!»

Søvnløshet kan avhjelpes med pusteøvelser
Ligg på ryggen og pust rolig og bevisst UTEN anstrengelse før du skal sove.

Lag dine egne affirmasjoner … 

Du kan selvsagt lage dine egne affirmasjoner som du føler passer helt spesifikt for deg og din søvnløshet. Desto mer du klarer å FØLE innholdet i affirmasjonen, jo mer effektivt vil det være. Altså du skal føle på hvor deilig det er å sovne lett og behagelig inn … Dette kan potensielt hjelpe deg å slumre inn i drømmeland ganske fort.

Finn sjelelig indre ro og balanse 

Like viktig som det er å ta vare på kroppen og sinnet ditt, er det å ta vare på selve spiriten din.

Sett fra mitt ståsted som lærer i meditasjon er spiriten, eller sjelen din den dypeste faktoren i livet ditt.

Slik jeg ser det er sjelen det STYRENDE plan av tilværelsen. Ofte er ubalanse i kropp og sinn forårsaket av noe mer «åndelig» — noe dypere og mer emosjonelt som kan knyttes opp til din sjel.

Søvnproblem er løst. Hun sover dypt!
God, dyp søvn kommer helt naturlig med Transcendental meditasjon.

Bedre søvn med meditasjon 

Bedre søvn med meditasjon
Her sitter hun i dyp meditasjon og nyter tilværelsen.

Her sitter hun i dyp transcendental meditasjon og nyter tilværelsen. Flere forskningsrapporter viser at denne metoden gir bedre søvnkvalitet.

Og det er selvsagt her meditasjonen kommer inn. Det kan gi deg virkelig indre ro, og det kan i seg selv forårsake at du får sove uten noen annen endring enn «bare» det å gjøre Transcendental Meditasjon. Jeg har skrevet spesifikt om dette i denne bloggen. Du kan også  få tilsendt en GRATIS e-bok om hvordan Transcendental Meditasjon kan hjelpe deg å løse ditt søvnproblem — og faktisk mange andre relaterte problemer. Her kan du slå mange fluer i en smekk.

Skriv en takknemlighets-journal … 

En fersk undersøkelse viste at mennesker med hjertelidelser som scoret høyt på såkalt «åndelighet» gjennom noen enkle takknemlighetsøvelser, sov bedre enn andre «vanlige» pasienter. De hadde også bedre humør enn dem som var i en kontrollgruppen. Hver dag satt forsøksgruppen av tid til å fokusere på disse positive tingene:

  • Takknemlighet
  • Tilgivelse
  • Medfølelse
  • Kjærlig vennlighet
Hun siter og skriver om sitt søvnproblem
Det virker klargjørende og avvæpnende å skrive dagbok. Man ser ting i et nytt lys og blir mer bevisst på hva som skjer i hverdagen. Man kan skrive seg ut av en floke fordi klarhet rydder opp i sinnet og ting kan komme i perspektiv!

Du kan også gjøre en takknemlighetsmeditasjon

Takknemlighet er en utrolig viktig dyd!
Takknemlighet er i følge Cicero ikke bare den største dyden, men alle dyders mor og far.

Sitt med øynene lukket et rolig sted før du skal legge deg. Begynn med å uttrykke takknemlighet for deg selv og livet ditt. Det kan være alt fra at du er glad for at du puster, for at du kan gå, for dine positive egenskaper, intelligens eller kreativitet osv.. Ofte er det enkleste det beste her. Etterhvert kan du skifte over til å tenke på ting eller personer i livet ditt som du er takknemlig for. Mennesker som står deg nær, maten du er så heldig å få, hjemmet ditt … naboene … naturen. Hvis du gjør dette i tiden når du skal falle til ro om kvelden, kan det være godt å ta den gode stemningen med seg til sengs.

Få tilsendt GRATIS E-bok 

E-bok som hjelper deg til å få sove som en baby!
Denne E-boken kan hjelpe deg å finne en varig løsning på ditt søvnproblem gjennom Transcendental Meditasjon. Få den tilstendt GRATIS!

Siste DEL 4  av denne serien handler om hvordan urter og naturlige remedier kan hjelpe deg til bedre søvnkvalitet. 

Ellers kan du finn gode råd hos Helse Bergen mot ditt søvnproblem. 

Finn også en ekstra oversikt hos altshop.no over urter og essensielle oljer som kan hjelpe mot søvnløshet.