Superhjernen din og gammabølgene (Del 3)

Superhjernen din og gammabølgene (Del 3)

Neida — ikke utenomjordiske kjerneeksplosjoner i hjernen …

Mange forbinder gammastråling med noe farlig! Derfor er det viktig å understreke med en gang at vi IKKE må forveksle gamma HJERNEBØLGER med gammastråling.

Gammaglimt

Illustrasjon av gammastråling i universet

GammaSTRÅLING er relatert til bl.a. processer inne i atomet slik som plutselige kjerneeksplosjoner i universet eller lyn. Men det eneste gammabølger i hjernen har til felles med gammastråling “der ute” er at de har høy frekvens. Gammabølgene er svært hurtige (frekvens) og har meget lav amplityde.

I løpet av de senere årene har forskningsmetodene innen hjernebøler og EEG utviklet seg kraftig. Med nye digitale instrumenter som måler mer nøyaktig og avansert, har man “oppdaget” at mennesker produserer gammabølger når de er årvåkne og særdeles fokusert, og samtidig opplever lykke.

Gamma, beta, alpha, theta, deltaHer ser du en illustrasjon på de forskjellige hjernebølgemønstrene som kan framkomme i den menneskelige hjernen. Gammabølgene ligger i øverste frekvensområde med fra 40 Hz og oppover til 100 Hz hvor det typiske for et menneske ligger mellom 28 Hz og 40 Hz. Du ser gammabølgene øverst i det grafiske bildet.

Gammabølgene er altså de hurtigste frekvensene og har den laveste amplityden av alle bølger vi har registrert i hjernen. Vitenskapen hevder at disse hurtigste bølgene kan være forbundet med en følelse av å være VELSIGNET og/eller med intens lykke og flyt. Dette er faktisk en erfaring som mange erfarne mediterende rapporterer. Man mener det dreier seg om topp opplevelser, altså de såkalte “peak experiences”, med full konsentrasjon og et avansert nivå av kognitiv funksjon.

Man tror at gammabølgene er i stand til å forbinde informasjon fra alle deler av hjernen. Disse bølgene oppstår i thalamus i sentrum av hjernen, og sprer seg derfra til fronten. Noen forskere påstår til og med at de kan vibrere fram og tilbake mellom fronten og issen 40 ganger pr. sekund!  Det høres helt utrolig ut! På sitt beste blir hele hjernen påvirket og involvert i dette.

Skjematisk framstilling av hjernebølgeneEn slik gammahjernebølgetilstand forbindes altså med TOPP prestasjoner! Det er den maksimale tilstand — den man har når man er i “ZONE” — eller i flyt! Man føler at man kan gjøre og oppnå hva som helst.

Folk som har høyt nivå av gammabølgeaktivitet er ekspsjonelt intelligente. De er medfølende, lykkelige og de har god hukommelse og sterk selvkontroll. IQ hos disse menneskene er tilsvarende høy. Siden disse bølgetilstandene forbindes med høy ytelse er det mange topp idrettsutøvere, framragende musikere og generelt topp presterere innen sitt felt som har mye gammaaktivitet i hjernen.

Noen fordeler ved høy gammaaktivitet er

Økt hukommelse — Folk med mye gamma har uvanlig levende, nøyaktig og hurtig hukommelse.
Forsterket sensorisk oppfattelsesevne — altså oppfattelse med sansene. Man hører bedre, lukter bedre, smaker bedre og føler bedre og får derfor en rikere sensorisk opplevelse av virkeligheten.
Økt FOKUS — og dette har med en slags beriket fokus på noe man må konsentrere seg om, og at man husker og opplever alle detaljer rundt det. Folk med mye gammabølger husker alt ved opplevelsen. Hvem som var der, hva de het, hva de sa og hva konversasjonen gikk ut på, hva de hadde på seg, musikken, temperaturen, duftene, lyset osv.. Kort sagt opplever disse menneskene det hele krystallklart, som givende og spennende.
• Et bemerkelsesverdig fenomen forbundet med mye av disse bølgene er at man kan prosessere store mengder informasjon særdeles fort, at man husker det og kan gjengi det hele etter at det har skjedd.

Ung kvinne mediterer i skogen • Folk med høy gammaaktivitet er naturlig lykkeligere, roligere og opplever mer fred. Det ser ut til å være naturens beste anti-depresjonsmiddel. Folk som er deprimert tenderer mot å ha lav gammaaktivitet.
• Gammabølger er ofte tilstede under REM-søvn og visualisering.
• Mange som mediterer har ofte utviklet sterk empati og medfølelse, og dette kommer fra en følelse av å være ett med alt i skapelsen.
En opplevelse av å være velsignet og i ekstase.

Så: Hvordan får man så disse bølgene? Nevroforskere sier bare: “MEDITER! Lær deg å slappe helt av og samtidig fokusere!” Et godt råd spør du meg. Det virker også som om gammabølgene assosieres med fokus på kjærlighet og medfølelse. De som er høye på prestasjoner og som elsker det de gjør har mye gammaaktivitet. Det gjelder altså også å makte å finne ut hva man naturlig elsker å gjøre på i livet … Siden meditasjon renser ut stress blir den prosessen også lettere!

Her er en link til en av mange undersøkelser (denne publisert i  US National Library of Medicine) som viser at utøvere av transcendental meditasjon gir høy scoring på en kombinasjon av alphabølger i frontal cortex sammen med beta- og gammabølgekoherens.

Konklusjonen fra undersøkelsen

“The inner experience associated with increased clarified gamma amplitude from the prefrontal cortex apparently involves positive emotions of happiness and love, along with reduced stress. Meditators achieved greater increases in the gamma band from the prefrontal cortical region over controls during an initial neurofeedback session.”

Dette er positivt! Mennesket utvikler seg hurtig nå, og flere og flere begynner å fungere på høyere frekvenser. De finner seg selv og sine spesielle egenskaper, de trives bedre og de yter bedre.

Gylden meditasjonVi går en tid i møte hvor flere og flere vil nyte det vi kaller høyere bevissthet med mer lykke og følelse av tilhørighet til naturen og det naturlige. Dette vil i sin tur lede til bedre samfunn og en bedre verden.
Det ligger et uendelig stort potensiale og venter på oss … ikke kjerneeksplosjoner i hjernen — nei, men en stille, lykkelig, indre hjernetransformasjon!